Kuba i mitt hjärta

Postat: Jan 15, 2016

Först och främst en riktigt god fortsättning på det nya året! Hoppas alla har haft det precis så skönt och avslappnade som jag – finns det något bättre än att bara hänga i myskläder med dem man tycker allra bäst om? Nu är jag i Marbella ett tag igen, här är det härligt ljummet i luften men hektiskt med flera stora inredningsuppdrag och många timmar i butiken som vi vill få fint vårfräsch efter allt julmys.

I samband med min julhälsning här på bloggen lovade jag att återkomma med en spaning från Kuba, som jag fick tillfälle att besöka i början av december. Å, vilket fantastiskt land! Jag känner mig fortfarande full av livsglädje, kärlek och tacksamhet för denna underbara ö och dess invånare. Även om det är en växande kommers i Havanna så är den ingen shoppingstad, istället strosar man omkring bland gatuförsäljare, 50-talsbilar som tutar oavbrutet, hästar (!) och fantastiskt vackra byggnader. Arkitekturen är charmerande med gamla fina torg och stora, lätt bedagade kolonialbyggnader med patinerade fasader. La Ciudád Vieja, de äldsta delarna av staden, finns med på Unescos världsarvslista.

Det doftar på Kuba. Det doftar mycket. Värmen och solen förstärker intrycken och ibland är det svårt att sortera bland kontrasterna: ena stunden doftar det himmelskt från en mustig skaldjursgryta, nästa sekund fräser ett gigantiskt avgasmoln från en gammal amerikanare förbi samtidigt som man omfamnas av en stort fång liljors tunga, exotiska doft. Och från varje öppet fönster, butik och bar flödar musiken – salsa, cha-cha, mambo – man vill bara dansa sig igenom nätterna!

Jag samlade massor av inspiration under min Kubavecka. För mig som människa var det en upplevelse för livet med många nya vänner och ett varmt och innerligt bemötande. Precis som jag själv vill vara varje dag. Jobbmässigt fick jag en kick av den slitna looken, de djärva färgkombinationerna, gatuförsäljarnas sköna stil och den karibiska inredningsstilen med lite mörkare träslag och grövre textilier, inte sällan mixat med sammet och pasteller. Under året kommer jag definitivt att väva in intrycken från Kuba i de av mina jobb där det passar – mer värme, cool vintage och mix av material och färg helt enkelt!

Tror jag fått dig att förstå att Kuba inte lämnar någon oberörd. Jag kommer att berätta mer om ön utanför Havannas myllrande gatuliv, men nu laddar vi på MIG design närmast för Formex på Stockholmsmässan nästa vecka. Jag återkommer med en trendrapport därifrån nästa gång.

Dela gärna det här inlägget!