Trendspaning och inspiration från Formex!

Postat: Feb 2, 2016

För någon vecka sedan avslutades årets första Formex-mässa på Stockholmsmässan. Formex har funnits sedan 1960 och är ett måste för alla oss som jobbar med inredning, form och mode. Och att dessa områden är heta märks tydligt: 800 utställare och nästan 25 000 besökare fyllde enkelt de tre jättelika mässhallarna i Älvsjö med allt inom inredning men även hemtextil, present, mode, delikatesser/mat och leksaker. Formex har inga publikdagar som många andra fackmässor, därför tänkte jag, Anette och Jessica på MIG design lätta lite på förlåten och berätta om vårens och sommarens trender på inredningsområdet.

I år kan vi se ett tydligt fokus på naturen, ekologi och de rena naturmaterialen med mycket rotting och ljusa träslag. Det traditionella, nordiska hantverket tillåts återigen ta plats vilket man kan se både i keramik, textil och dukning. Samtidigt finns en mottrend med siden och sammet, mörka kulörer, fjädrar, djurmönster samt mycket metaller som mässing och rosé, uppblandat med French Vintage-stilen som fortfarande håller i sig.

Förutom både ljust och mörkare trä ser vi mycket sten där marmor är fortsatt hett. Dock ser den gröna marmorn ut att ta över mer och mer, inte minst i detaljerna som till exempel små förvaringsföremål och brickor.

På belysningssidan händer en hel del som känns nytt och kul. Många utställare hade satsat på armaturer i glas, både vackra runda former i klarglas men även det gröna och rökfärgade glas kommer starkt. I och med att glas är så stort behövs ett varmt ljus och led-trenden är nu i det närmaste helt ersatt av varma toner med stora glödtrådslampor i retrostil.

Och kanske viktigaste av allt: färgerna! I år kommer vi att få se ännu mer av de pudriga pastellerna. Redan i mitt första blogginlägg i december hintade jag om mintgrönt till våren – och denna härliga pastell gör mycket riktigt storstilad comeback i allt från kuddar och gardiner till mattor och möbelklädslar. Den får gott sällskap av puderrosa, ljusblått och svaga gula nyanser. Och samtidigt ser vi mustiga, fullmatade kulörer i bland annat mörkt grafitgrå eller djupblå väggar och härligt auberginefärgad sammet som kontrast.

På växt- och blomfronten fortsätter trenden med stora, gröna rumsväxter som Monstera och olika typer av fikus. De är tacksamma att inreda med och gör sig ofta bra vid fotograferingar. Även kaktusar börjar komma tillbaka, vilket är praktiskt för alla med mindre gröna fingrar. Kaktusar är även spännande att använda i både styling och inredning, så deras återtåg välkomnar vi varmt. När det gäller snittblommor kan vi konstatera att de vita liljorna nu får sällskap av härlig ranukel, anemon och krispiga tulpaner, gärna de långa vackra franska som står betydligt längre än de vanliga och är extra fina att inreda med. Och som kontrast till de lökväxande snittblommorna såg vi även många grandiosa arrangemang med rosor som både matchar de pudriga pastellerna och står fint mot de mörka kulörerna.

Vi hoppas att vi lyckats förmedla en känsla för de kommande trenderna – vi har en härlig säsong att se fram emot! Nästa gång tänkte jag återkomma med mer från min fantastiska Kubaresa. Ha det bra till dess och njut av ljuset som äntligen är på väg tillbaka.

Dela gärna det här inlägget!