Med natur och mustiga höstfärger i fokus

Postat: sep 8, 2016

Nu har vi varit på Formex på Stockholmsmässan och fått ny inspiration inför hösten och vintern. Höstens tema var Nordic Me – utgångspunkten är att vi styr vår konsumtion alltmer mot ekologiskt och närproducerat i allt från hälsoprodukter till kläder, inredning och hantverk. Det hållbara är också i fokus, både när det gäller miljöaspekten och kvalitet och livslängd på det vi köper.

På en av föreläsningarna hade man delat in den kommande säsongen i tre teman: Sensory, Shape of Things samt Authenticity:

Sensory innebär att vi känner snarare än tycker. Vi renar våra sinnen och färgskalan är enkel och lugn med dova toner av rosa, blått, grönt, orange och grått. Materialen kan handla om skrovlig porös sten, lent sandpapprat trä, kallt stål, slätt glaserat porslin, skulpterad lera och mjuka vävda ytor – olika material som alla skapar sina respektive stämningar i oss. Vi kan också konstatera ett större fokus på unisex, både i kläder och dofter.

I Shape of Things kommer inspirationen från postmodernismens expressionistiska färgbehandling och grafik med inslag av Memphisrörelsen, Bauhaus och art deco. Tonaliteten är lekfull med en frisk energifull färgskala i gult, orange, svart och blått. Glas och plexi ger känslan av en bekymmerslös skaparglädje som märks i både färgval och silhuetter.

Authenticity innebär att vi tar världen i egna händer. Vi lever isymbios med naturen och värdesätter ting som bär på en historia. Gjutjärn, läderoch handvävda gamla textilier är viktiga beståndsdelar. Färgskalan är naturlig med mineralfärger som ockra, varm orange, och beige i en lugn, mörkt höstlig stil med inslag av kamouflage och indigo.

Mässan andas verkligen att hösten är på väg. Färgskalan är genomgående dov med mustiga toner och mörkt eller obehandlat trä. Textilierna är gärna i sammet eller linne och rödbruna toner, ockra och indigo dominerar. Gröna växter tillåts ta stor plats och att ta in naturen i rummet kommer stort. Kaktusar var heta i våras och den trenden håller fortfarande i sig. Mönstren kommer alltmer i ton i ton, gärna med struktur, sydda former och olika typer av prickar. Unika möbler i patinerat trä eller med speciella detaljer kommer också, ting som bara finns i ett exemplar och har sin egen historia. Massproduktion med dåliga arbetsvillkor ser äntligen ut att få ge vika för mer ekologiskt och närproducerat i allt från kläder till möbler, doftljus och tvålar.

När det gäller belysning är glödlampan även fortsättningsvis i fokus men samsas med nyheter, bland annat i form av mässingsfötter och mörka sammetsskärmar.

Vi ser fram emot kommande säsong och tar med oss den inspiration vi har fått in i höstens och vinterns uppdrag!

Dela gärna det här inlägget!